Wat is rolskiën?

Wat skeeleren is voor de schaatsers, is rolskiën voor de langlaufers. Rolskiën is in de jaren ‘50 ontstaan als trainingsvorm voor het langlaufen, maar inmiddels uitgegroeid tot een zelfstandige sport met wedstrijden en toertochten.

Het vlakke Nederland leent zich met zijn veel fietspaden en rustige B-wegen uitstekend voor het maken van tochten. Het asfalt hoeft niet zo glad te zijn als voor skaten en skeeleren. Er zijn ook rolski’s die geschikt zijn voor het rollen op schelpen- en gravelpaden.

Wij hebben in Nederland helaas niet zo vaak sneeuw maar we zijn een geweldig land voor alternatieve trainingsvormen als rolskiën en cross skaten.

Er zijn verenigingen met trainingen en activiteiten. Jaarlijks worden er grotere tochten georganiseerd waar iedereen aan mee kan doen. En er zijn behoorlijk wat individuele rolskiërs die solo trainen of met hun rolmaatjes. Het kan haast niet anders of je hebt vast wel eens iemand voorbij zien rollen.

Rolskiën als training voor langlaufen

Rolskiën is de sport die het meest lijkt op langlaufen in de sneeuw. De technieken zijn hetzelfde en je kunt mooie tochten maken door de natuur. Net als bij langlaufen zijn er de klassieke technieken en skating technieken.

Rollen is een zeer complete sport voor de fitheid. Het hele lijf doet mee en het is minder belastend voor gewrichten als hardlopen. Na een uurtje rolskiën heb je echt wel wat gedaan. Regelmatig rollen zorgt dat je in vorm bent als je de sneeuw in gaat.

Leer rolskiën, neem les

Rolskiën is een uitdagende sport. Het is een sport die je even door moet krijgen. We adviseren je eerst een les of cursus te volgen om de basistechnieken goed aan te leren. Als rolskiër wil je goed kunnen draaien en remmen zodat je veilig op pad kan in het (fiets)verkeer. Er zitten namelijk standaard geen remmen op. Stoppen kan wel maar dat trucje moet je wel even leren.

Rolskimateriaal

Een rolskiset bestaat uit rolski’s, binding, schoenen, stokken en beschermende materialen. Er zijn veel verschillende rolski’s en het maakt nogal uit wat je er mee wil gaan doen. Laat je goed adviseren en probeer eerst eens uit. Dat voorkomt teleurstelling. Meer informatie over het rolskimateriaal vind je op de betreffende pagina’s.

Andere trainingen voor langlaufen

Andere alternatieve vormen voor langlauftraining zijn cross skaten, nordic walken en langlaufen op een kunststofbaan. Op de rolskipagina nemen we ook het cross skaten mee. Het is rollen en lijkt wel heel erg op rolskiën.

Cross skaten/skiken, de avontuurlijke rolski-vorm

Cross skaten of skiken is all-terrain Nordic skaten, vrij vertaald in het Nederlands: langlaufschaatsen op wieltjes met stokken. Je kunt het op veel verschillende ondergronden doen, van glad asfalt tot stevige bospaden. De algemene term is cross skaten. Skiken is een verbastering van de merknaam Skike ( grootste merk van cross skates). Het is een buitensport die garant staat voor fun en biedt een heerlijke work-out.

De naam skiken is een samenvoeging van Skaten en Biken. Otto Eder zocht een nieuwe manier om te kunnen skeeleren in de Alpen. Ze kennen daar niet zulke mooie fietspaden als in Nederland en de rustige wegen gaan al snel berg op en af. Om je door dit terrein te kunnen bewegen is de skike ontwikkeld. Door de luchtbanden en de rem kun je nu de berg op skaten en onverhard afdalen. De eerste skike is van 1997. Momenteel wordt skiken gezien als zomersport om het langlaufen in de zomer te beleven en te trainen.

Maar je kunt natuurlijk ook prima op het vlakke skiken. Nederland is een perfect land om te crossskaten. We kennen heel veel kilometers aan fietspaden en rustige B-wegen. Op een vlakke weg kun je uitstekend de techniek leren en heerlijk toeren. Wie meer uitdaging zoekt kan de heuvels opzoeken.
Wij als Nederlanders zijn opgegroeid met schaatsen en skeeleren dus we pikken de techniek vaak vlot op. Het is wat kort door de bocht om te stellen dat skiken skeeleren met stokken is want er zijn nog wel wat technische uitdagingen maar daarover meer op de pagina’s over de techniek.